torsdag 19 maj 2016

Rätt styre och styrstam till din MTB

Jag har haft lite problem med min cykel redan ifrån start eftersom jag har valt att använda original styrstammen som är på gränsen till för lång för mig. Jag har valt att gå ner 1 centimeter och skaffat  mig ett low riser styre för att få till en bättre position på cykeln i terrängen. Med för lång styrstam är det lätt att vikten hamnar alldeles för långt fram över framhjulet, vilket KAN vara praktiskt i branta uppförsbackar, men väldigt opraktiskt i branta, tekniska nedförsbackar. För kort styrstam kan ge obehag genom att man känner sig hoptryckt på cykeln och kan få ont i ryggen + att branta uppförsbackar blir svårare att erövra. Listan kan göras oändlig, men dessa punkter är de jag tycker är viktigast. Det är viktigt med rätt längd på styrstammen eftersom den avgör i stora drag komforten och manövererbarheten på cykeln. Efter att ha valt rätt längd på styrstam kan man finjustera genom att flipp-floppa styrstammen eller ändra höjd på styre/styrstam genom att byta plats på distanserna under/över styrstammen. Man kan också göra som jag- skaffa sig ett riser styre.

O.B.S- Längd på styrstam är individuellt och styrs efter egna preferenser. Det finns proffs som föredrar en "för lång" styrstam medan ett annat proffs kan föredra en "för kort" styrstam. Det är inte skrivet i sten vilken styrstam man ska ha. Det viktigaste av allt är att man hittar en längd som man trivs och känner sig bekväm med. En sak att lägga på minnet är att långa styrstammar känns ofta mera stabila i styrningen men betalar stabiliteten genom att inte kännas lika kvick när man svänger. Vice versa för kort styrstam- mindre stabilitet, men kvickare styrning.

Jag försökte i förra veckan montera en ny styrstam på min Crescent Ultima men det gick ju inte riktigt som planerat då jag till min förvåning märkte att måtten inte stämde. Ni kan läsa om det här: Löpning och regn
     Men idag fick jag styret jag beställde. Ett Ritchey superlogic low rise styre. Efter en snabb 5 kilometare i joggingskorna kom jag hem, duschade, åt tillsammans med Janni (kallas ej för lilla My längre) och sedan slank jag ner i garaget för att montera styret och styrstammen.
     Det gick mycket enklare den här gången när måtten faktiskt är anpassade för varandra, dock hade jag lite svårigheter i början med att få på stammen på styret eftersom Ritchey superlogic c260 har precis som i namnet (c260) en 260 graders omslutning runt styret för att avlasta trycket på skruvarna jämfört med andra stammar, så man måste skjuta igenom styret ifrån sidan och det var lite klurigt att få till, men i rätt vinkel så gled det på utan problem. Jag fick monterat styret och styrstammen vilket resulterade i 1 centimeter kortare stam + 1,5 cm rise. Så med andra ord så ändrades min position 1 centimeter bakåt och 1,5 cm uppåt vilket kändes alldeles lagom vid en snabb provcykling. Jag hade numera lätt böjda armar jämfört när jag hade den längre stammen+ flatbar då jag cyklade med typ helt spikraka armar. Ska bli kul att testa i någon bråkig nedförsbacke!

 Här har vi det nya styret och den nya styrstammen. Ritchey Superlogic low rizer bar och Ritchey Superlogic c260 stem

 Jämförelse mellan det nya och det gamla styret.

 Jämförelse mellan den nya och den gamla stammen. c260 ser rätt fet ut och med fet menar jag både ball och tjock.

 Här ser man hur stammen kramar om styret med sina 260 grader.

 Nästan klart.....................................................................................................................

FÄRDIGT

ESI handtagen sitter på numera också :) Och ja, jag ska kapa gaffelröret.....snart.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar