söndag 15 maj 2016

Vill du bli bäst? Träna med viktväst!

Okej nu är jag kanske inte just BÄST på cykling eller någonting annat för den delen (en liten disclaimer p.g.a titeln). Men jag gillar verkligen att träna med viktväst. Och varför ska man träna med viktväst? Jo, för om du slänger på kroppen några kilo extra så blir det större påfrestning för musklerna som är vana med din egen kroppsvikt. Så det musklerna får göra är att dem får jobba hårdare genom att lyfta lite mera vikt. Så den katabola fasen blir större (nedbrytningen) därefter vid vila, anabol fas(uppbyggnad), så försöker kroppen att kompensera för den extra vikten och kommer att vilja göra kroppen ännu starkare än om du tränat utan de där extra kilona.
     Att större ansträngning för kroppen är lika med förhöjd prestationsförmåga i slutändan är ingen nyhet, men en så liten grej som att ta på sig den där viktvästen på den där skogspromenaden som blivit alldeles för enkel kan ge väldiga resultat. Jag känner av det i alla fall i bålstyrka och vaderna. Bål och vader som är en svaghet hos mig.

När ska jag träna med viktväst och är det bra att träna med viktväst?
Dem frågorna besvarar nog du själv bäst. Jag gillar att träna med viktväst vid längre promenader som varar typ 2 timmar eller något längre. Styrkepass använder jag den inte i och inte heller vid löpning. Men vad jag har googlat mig fram till så har viktvästen en bred målgrupp, alltifrån crossfit, taido och konditionsutövare. Om du känner någon som har en viktväst så prova! De flesta kommer i one-size storlekar, så de har ganska så bra justeringsmöjligheter.

Nackdelar med viktväst: När man går förbi folk så tittar de på en som att man går omkring med 10 kilo dynamit på kroppen, redo att smälla bort en flisa utav Uddevalla. Ett ganska så osnyggt/märkligt "plagg".

 Här gick jag förbi idag. Våtmarken påminde mig mycket om Döda träsken ifrån sagan om ringen. Jag hade ingen skimrande härskarring på mig, så jag slapp se Gollum.

Abilica Powerpack Flexi. Packad med 10 kilo dynamit och krut. 
(eftersom jag är paranoid att typ SÄPO ska stämpla mig som terrorist vill jag bara tillägga att västen innehåller varken dynamit eller krut.)

1 kommentar:

  1. Kan tänka mig att man kanske ser lite skum ut i ett sånt nu för tiden.

    SvaraRadera