tisdag 4 oktober 2016

FULLDÄMPAD MTB 2017- vilken ska man välja?

År 2017 har många cykelmärken omarbetat på sina befintliga XC-modeller eller ritat och designat om dem helt ifrån grunden. Idag ska det vara flackare gaffelvinklar, längre reach och en lägre stack. För den som inte vet vad reach och stack är, så finns en mycket bra länk här, som förklarar sambandet med den moderna geometrin idag som har blivit helt olikt hur man tänkte för bara några år sedan.
I vilket fall, så här är några utav mina favoriter inför 2017 utan inbördes ordning. Alla är FS, så kallade full suspension. Avslutningsvis måste jag dock påpeka att Orbea Oiz har blivit något utav en favorit.
ORBEA OIZ M-LTD                                   Bild: Orbea.com


+Orbea Advanced Dynamics: med andra ord så har Orbea designat dämpare och länkarmsystemet, som dämpare och baktriangeln sitter ihop med, på ett sådant vis att man kan ha mindre sag (15% sag rekommenderas) och därmed få en ökad och mera effektiv slaglängd på dämparen.  Tanken är att dämpningen ska ha en progressivt högre hävstångsverkan de ¾- delarna utav dämparen för att vara mera aktiv, där den därefter avtar för att dämparen inte ska ”bottna”.

+Boost. Boost tillåter bredare nav, som i sin tur betyder styvare hjul. Kombinerat med en genomgående axel så krävs det mycket för att få baktriangeln att kännas allt annat än bombsäker.

+Bra utrustade och rättvist prissatta. Toppmodellen väger in på strax under 10 kilo som kanske inte är något världsrekord, men ändå väldigt lätt.

-Dålig tillgänglighet i Sverige. Närmaste affär hittade jag i Danmark och någon som tog hem från Spanien till Malmö.

LAPIERRE XR 929 ULTIMATE                                        Bild: Lapierre-bikes.com


+Häftig design där de har valt att behålla buren som kapslar in dämparen- något som har blivit som en signatur för Lapierres XR.

+69 graders gaffelvinkel, vilket är en grad (70) flackare än föregående modell. Tanken är att cykeln ska kännas tryggare i teknisk nedförskörning.

+ c.a 2 cm längre reach än föregående modell. Längre reach har blivit allt mer populärt då det sägs att längre reach ger mera utrymme till att kunna fördela kroppsvikten framåt och bakåt vid stående körning. Detta kombineras med en kortare stam för att ge styrningen bättre respons.

-Lapierre tar ofta väldigt bra betalt för sina cyklar och snålar in lite på att utrusta dem med lite billigare komponenter (likt flera andra cykeltillverkare).

KTM SCARP SONIC                                  Bild: KTM-bikes.at

+Rättvist prissatta och bra utvalda komponenter. Man märker att KTM gör en storsatsning på att hänga med de andra stora cykeltillverkarna.

+Uppdaterad geometri. Jag läste på ett cykelforum där någon ansåg att KTM använde sig av en uråldrig geometri på sina cyklar. Men 2016 snidade man om KTM Scarp till en blodtörstig stigmördar-maskin som är helt i linje med nutidens geometrier som förespråkas.

+En sann lättviktare. Toppmodellen väger in på galet lätta 9,2 kilo!

-Dålig tillgänglighet i Sverige med endast en känd försäljare som säljer några utav de bättre (dyrare) cyklarna i Scarp-serien.


SCOTT SPARK 900 WC                            Bild: Scott-sports.com

+Flack gaffelvinkel på 68,5 grader. Precis som Lapierre är detta för att ge mera stabilitet i nedförsbackarna.

+Snygg och lätt design. Baktriangel är gjuten i två delar, istället för att bestå utav 18 delar som dess föregångare. På så sätt har man kunnat spara vikt, precis samma sak gäller länkarmen som är gjuten i kolfiber

+Boost. Precis som Orbea, så ska nya Spark ha en oerhört styv bakända.

+kompaktare dämpare, men med en något ökad slaglängd som nu är 100 millimeter.

-Högt prissatta och lite taskigt utrustade om man inte tömmer hela plånboken. (Men fortfarande en köpvärd cykel)

FOCUS OE1 TEAM                                   Bilder: Enduro-mtb.com

+Baktriangel gjutet i ett stycke för att ge styvhet.

+Ny intressant dämparteknik som Focus kallar för F.O.L.D=Focus.Optimized.Linkage.Design. Ett passande namn eftersom olikt andra dämpare, så består Focus Oe1:s dämpare utav två länkarmar (istället för en) och de ser verkligen ut att vara hopvikta på ett besynnerligt vis som får en att höja på ögonbrynen av förundran. En beskrivning utav dämparens funktion finns förklarat i en video som Focus lagt upp på Youtube, men efter att ha sett videon tre gånger så kändes det fortfarande lika diffust. Dock verkar F.O.L.D fått lovande recensioner utav de som testkört Focus nya cyklar.

+I avsaknad av information om cykelns geometri känns det ändå rätt uppenbart vid en närmare titt, att även Oe1 har en flackare gaffelvinkel likt Spark och Lapierre.

-Tycker att modellerna som är under Team-varianten kunde fått lite bättre komponenter.

CRESENT MJÖLNER           Bild: Happyride.se


Finns inget jag kan säga om prototypen Crescent Mjölner. Jag önskar att det fanns något, men eftersom Crescent inte har gått ut med någon information om sin kommande ”Bad Boy”, så får jag nöja mig med att säga att den ser väldigt cool ut. Jag vet dock att några svenska elitåkare har fått gränsla en Mjölner och vid några utlåtanden (eller om det var rykten?) så ska den kännas väldigt stabil i nedförslöpor. Definitivt något att hålla ögonen på 2017! 

1 kommentar:

  1. Nu har crescent släppt spec och pris på mjölner. Ktm såg het ut...

    SvaraRadera